Poëzie-Leestafel

...

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Koos Meinderts
Het regent zonlicht


Recensie over de bundel

 
Het regent zonlicht

illustraties: Annette Fienieg
tekst: Koos Meinderts


geschreven door Dettie


 

Koos Meinderts  (Den Haag 1953) maakt in 1983 met Mooi meegenomen zijn debuut als schrijver voor kinderen. Inmiddels heeft hij al ruim vijftig titels op zijn naam staan. De meeste boeken worden geïllustreerd door zijn vrouw Annette Fienieg.

Daarnaast schrijft hij liedjes en theaterteksten, hij is o.a. de vaste tekstschrijver van Harrie Jekkers.  Eveneens schrijft hij poëzie, voornamelijk voor kinderen.


In de bundel Het regent zonlicht  treffen we zevenentwintig van die prachtige kindergedichten aan.
Elk gedicht begint met een mooi versierde hoofdletter. In de rode H van het het titelgedicht zien we bijvoorbeeld tussen de bovenste twee 'poten' een zon en voor de H staat een zwarte vogel.
In het gedicht is een moeder een liedje aan het zingen voor haar dochtertje, waarin ze vraagt aan God om haar fragiele, kleine meisje te behoeden
voor alle gevaren.


Het regent zonlicht
op de wereld
op het meisje in het gras


Hoor haar moeder
zingt een liedje
voor haar dochtertje van glas:


God behoed haar
voor de kraaien
en de allereerste kras,


voor de hobbels
en de kuilen
en het snijden in het gras.


Bij het gedicht staat een schitterende afbeelding van een meisje in een weiland met een schitterende roze lucht op de achtergrond. In haar hand heeft ze een open rode paraplu die haar beschermt tegen de kraai die bovenop de paraplu zit. In al zijn eenvoud zo veelzeggend. Deze afbeelding staat ook op de cover van het boek.

De gedichten variëren van vrolijke ritmische 'liedjes' tot een meer verhalende tekst. De onderwerpen zijn ook heel divers.
Erg leuk zijn de gedichten Mooie meisjes, over het jongetje dat meisjes spaart en Hart, over het meisje dat niet weet aan welke jongen ze haar hart zal geven. Op het laatst besluit ze dat ze haar hart nog maar even zelf houdt. Ook het gedicht Bij de hoge bomen gaat over de prille liefde. Een jongen had afgesproken met een meisje bij de hoge bomen, maar waar blijft ze nou?

Sommige gedichten zijn korte sprookjes zoals Appels en amandelen waarin de koning uit wandelen gaat op te krappe schoenen, en De kleine zeemeermin die op de rug van een vis naar Kopenhagen reist om daar op een steen te gaan zitten. Ook het gedicht Naar Schotland is sprookjesachtig. Het verhaalt over een schipper...


Varend vanuit Anderland
naar het oude moederland
zuidewind, schipperskind
voor de wind naar Schotland


Roeiend naar de overkant [...]


De familiebanden worden ook niet vergeten. Er is een fraai gedichtje over Oom Igor. Er is het, eveneens prachtige, gedicht Alles komt goed, over een moeder die 's nachts haar kind geruststelt  "Ik ben bij je dicht bij je / wang tegen wang, wees maar niet bang. Zegekar en Lekker sleeën gaan over broertjes en zusjes. Erg leuk is ook het gedicht Gisteravond over het meisje dat 's avond uit het raam kijkt en haar ouders op het gras ziet dansen. In het volgende gedicht, getiteld Anna, blijkt Anna in blijde verwachting, wat ook weer prachtig in woord en beeld wordt weergegeven.  In de A van Anna hangt aan het dwarsstreepje een piepklein babyvestje en er wordt op de grote afbeelding door een ooievaar een mooie wijde jurk gebracht.

Alle gedichten staan op de linkerpagina, rechts staan de schitterende afbeeldingen van Annette Fienig. Alles is zo raak weergegeven, dat komt omdat voor dit boek Koos Meinderts en Annette Fienieg de rollen eens omdraaiden: Annette Fienieg maakte eerst de mooie kleurrijke prenten waardoor Koos Meinderts zich liet inspireren tot de bijpassende gedichten.
Als klap op de vuurpijl zit er bij het boek ook nog een CD waarop zeventien gedichten uit dit boek gezongen worden. Ook het liedje Maite Maria is te horen, dat is het lied dat bekroond is met de Willem Wilminkprijs 2012 voor het beste kinderlied.
Je zou het boek met CD aan iedereen die kinderen heeft cadeau willen doen, zo'n mooie uitgave is een enorm rijk bezit, je gunt gewoon elk kind (en hun ouders) zo'n prachtig boek.


ISBN 9789047703099 Hardcover met leeslint 64 pagina's Uitgeverij Lemniscaat september 2010
Op de CD bij het boek worden de liedjes gezongen door Jeroen Zijlstra en Leine.

© Dettie, 23 januari 2013

Lees de reacties en/of reageer, klik HIER


 


Zoeken

Recensies