Poëzie-Leestafel

...

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Ivo van StrijtemRecensie, geschreven door Evert van der Veen, over het boek


Iedereen dichter!

Poëzie is een manier van leven

Ivo van Strijtem
Dit boek is een warm, veelzijdig pleidooi voor poëzie die ten onrechte 'argwanend of zelfs onverschillig wordt bekeken' (pag 18). Aan de hand van allerlei thema's uit gedichten - het gaat alle kanten op - maakt de auteur duidelijk dat poëzie veel over onszelf en ons menselijk bestaan heeft te zeggen:

'Steeds werden en worden gedichten geschreven die hun tijd en hun schepper overstijgen. Ze reizen eeuwenlang en verblijven in de oren, de ogen, het hoofd en het hart van de lezer', pag 75.


Poëzie is taal 'treft, ontroert, gevoelens opwekt en overstijgt', pag 107.


Het boek is zeer associatief geschreven, dat maakt het boeiend om te lezen maar een duidelijke opbouw is daardoor moeilijker zichtbaar. De auteur beschikt over veel kennis van literatuur en citeert veel schrijvers en dichters. Wat hem drijft in dit boek is deze gedachte: poëzie is geen randverschijnsel voor liefhebbers maar poëzie gaat over kernvragen en kernwaarden van ons leven. Dat gaat elk mens aan:


'Je werkelijkheid wordt wel heel beperkt zonder kunst, zonder literatuur, zonder poëzie. Je werkelijkheid is dan niet langer werkelijk', pag 222.


Dit gedicht van Hans Andreus vat dat wellicht het mooist samen:


Credo


De dichters weten wat zij niet weten.
Zij spreken in hun vreemde taal;
zij gaan de dood in tot het begin;
zij ontdekken leven -
en zien de wereld aan met hun
hartstochtelijke onschuld
en veranderen de aarde
in de werkelijke aarde.


'Poëzie is paradox... om uit te drukken wat anders ongezegd blijft', pag 223. Daarom is een gedicht 'een belediging aan het adres van de middelmatigheid', pag 227.


Poëzie reikt naar meer en wil mensen daar graag in laten delen zodat zij geraakt worden door datgene wat ons bestaan zin en inhoud geeft. De auteur hoopt dat mensen dit in gedichten - willen en kunnen - ontdekken zodat hun hart erdoor wordt verrijkt. poëzie is een tegenbeweging die dit uitzicht wil bewaren en dat proces kan en mag nooit tot een einde komen. 'poëzie is nooit af' zijn de slotwoorden van dit boek, pag 392.


Dit boek is een poëtische zoektocht naar de zin van ons bestaan waarin de lezer zelf ook zijn weg moet zoeken.

ISBN 9789401448079 | Paperback | 224 pagina's | Uitgeverij Lannoo | januari 2018

© Evert van der Veen, 16 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER 


Zoeken

Recensies