Roel Brakenhoff
Het is voor mij een interessante vraag: wat blijft er over van de mens wanneer hij zich omringt met eenvoud?
Roel Brakenhoff heeft zich lange tijd geleden met een natuurlijk enthousiasme op de kunst gestort. In een ver verleden (1985) is hij begonnen als tekstschrijver en heeft hij het pad gelopen dat leidde naar de wereld van grafische vormgeving. Waarna hij jaren later (2000) de wankele brug is overgestoken naar de beeldende kunst. In eerste instantie legde hij zich toe op het fotograferen van natuurfragmenten en architectonische taferelen. Daarna belandde hij in een periode waarin hij zijn foto's handmatig beschilderde (hij noemde het 'illusionair realisme'). De volgende stap was de pure schilderkunst: schilderen uit de vrije hand en uit de vrije gedachte (maar dat laatste is niet eenvoudig). Zijn werk karakteriseert zich als landschappelijk, natuurlijk en architecturaal.
Opvallend en niet-alledaags is zijn combinatie van woord en beeld. Naast het maken van schilderijen vormt het schrijven van gedichten een belangrijk onderdeel van zijn werk.
In zijn gedichtenbundels laat hij zijn woorden het werk doen. Alleen woorden, geen beelden. Zowel "De kunst van de eenvoud" (2014) als "'Licht op weg" (2017) bevatten elk een bundeling van ruim 30 gedichten, die voor een groot deel eerder verschenen als gedicht op zijn kunstkaarten, maar daarnaast bevatten de bundels een aantal nog niet eerder gepubliceerde gedichten.
Roel Brakenhoff heeft sinds 2011 zijn eigen galerie/expositieruimte op Texel.
Voor meer informatie:
website https://www.roelbrakenhoff.nl
mail:
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.